Масляна є одним з найстаріших свят слов’янських народів. Справжня забава, яка зберегла свої традиції в наші дні з язичницької культури. Це смачне і неймовірно ситне свято триває цілий тиждень, який передує настанню Великого посту. Масляна є одним з церковних свят і називається ще Мясопустним або Сирним тижнем. Назва свята «Масляна» пов’язана з тим, що в тиждень перед Великим постом з раціону харчування виключалися м’ясні продукти, а ось молочні ще вживати було можна, як і традиційні складові для приготування млинців: молоко, яйця, масло, сметана. У народі це свято асоціюється з смачними печеними млинцями та веселими гуляннями. Мета таких гамірних масових заходів полягала в тому, щоб розбудити весну від сну і прогнати геть зиму. Перед майбутнім постом в масляний тиждень панував достаток найрізноманітніших смаколиків, головними з яких традиційно були млинці. Пекли їх на масляному тижні щодня, а особливо багато їх готували, починаючи з четверга. Саме рум’яні млинці своєю круглою формою за часів язичництва асоціювалися у людей з сонцем. Різноманітні рецепти млинців були таємницею кожної господині і передавалися через покоління.І де тільки не пригощають млинцями в цей день – у парку відпочинку, будинках культури, закладах харчування, торгових центрах і, звичайно ж, у бібліотеці!
Сьогодні працівники відділу обслуговування організували в бібліотеці смачненькі посиденьки «Масляна іде – млинці та мед несе» та гостинно запрошували користувачів до щедро накритого столу з традиційними саме для цього свята стравами. З тарілок привітно посміхалися витвори умілих рук бібліотечних господинь – рум’янобокі млинці на різний смак. Тут і млинці з дріжджевого тіста, з тіста на молоці, на кефірі та оригінальні – шоколадні. По-домашньому гордо на столі виблискував самовар. Працівники бібліотеки частували своїх користувачів і млинцями, і варенням, і чаєм, а також згадували давні обряди, закликали весну та обмінювалися кулінарними рецептами. Такі заходи зближують людей, допомагають зняти емоційний стрес та відроджують національні традиції.