Старосинявська центральна бібліотека

  • Stormy coast

    Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut

  • Splash!

    Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut

Головна » 2020 » Июнь » 22 » 22 червня – День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни
11:57
22 червня – День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни

      Щороку 22 червня ми вшановуємо світлу пам’ять мільйонів земляків, життя яких обірвала Друга світова війна. Вічна пам’ять загиблим… Честь і слава живим героям!

Друга світова війна (01.09.1939 – 02.09.1945) – найкривавіший глобальний конфлікт, у ході якого загинуло, за різними оцінками, від 50 до 85 мільйонів людей. Саме як страшну трагедію її пам'ятають і згадують в усьому світі. Друга світова війна для України не обмежувалася лише бойовими діями та окупацією її сучасної території, а й включала участь українців у бойових діях на всіх воєнних театрах. Україна понесла надзвичайні втрати внаслідок цієї війни. Під час бойових дій та в полоні загинуло 3-4 млн. військових і підпільників, понад 5 млн. цивільних загинуло через окупаційний терор та голод в тилу, до 5 млн. жителів були евакуйовані або примусово вивезені до  Німеччини, значна частина з яких не повернулася. Загалом, безповоротні втрати України склали 8-10 млн. осіб. Матеріальні збитки становили 285 млрд. тогочасних рублів. Внаслідок бойових дій постраждало понад 700 міст та містечок, 28 тис. сіл. За кілька місяців бойових дій територія України була повністю завойована. Мільйони людей опинилися в окупації, надалі з тавром «зрадників» прийнявши на себе тягар лихоліття, поки країна збиралася із силами, щоб дати відсіч ворогові. У зруйнованих війною селах, містах і містечках залишалися матері, дружини з малими дітьми, переважна більшість яких незабаром ставали вдовами, а діти – сиротами. На них чекали тяжкі випробування повоєнних років.

             Інформуємо наших користувачів про нові книги, які нещодавно надійшли в читальний зал бібліотеки по даній темі:

 

    
    Друга світова. Непридумані історії: (не) наша, жива, інша [Текст] / уклад., передмова В. Кіпіані. - Харків : Віват, 2018. - 302 с. : фото. - (Бібліотека "Історичної правди") (Історія і політика) (Державна програма "Інститут книги - 2018"). - ISBN978-966-942-681-9 : 92.40 грн

Книжка складається з реальних сімейних історій, переказаних зі слів батьків, бабусь і дідусів. Автори статей, зібраних завдяки науково-популярному виданню «Історична правда», розповідають про найстрашнішу війну ХХ століття, про долі тих людей, чиї життя назавжди розділились на до і після. Зокрема, ви дізнаєтесь про: українців, які воювали в різних арміях; життя депортованих; долі вивезених на примусові роботи; чоловіків і жінок, що назавжди лишилися молодими.

    Стяжкіна, Олена. 

    Стигма окупації: радянські жінки у самобаченні 1940-х років [Текст] / О. Стяжкіна ; Нац. ун-т "Києво-Могилян. акад.", Центр європ. гуманіт. досліджень. - Київ : Дух і Літера, 2019. - 384 с. - (Державна програма 2019) (Бібліотека спротиву, бібліотека надії). - ім. покажч. 375-383. - ISBN 978-966-378-653-7 : 97.50 грн

Ця книжка докторки історичних наук, професорки Олени Стяжкіної про війну та неспроможність людей осягнути окупаційний досвід як у момент його проживання, так й у перші роки після вигнання нацистів. Дослідження побудовано навколо історій трьох жінок та двох режимів, один з яких змушував своїх громадянок бути радянськими й героїчно загинути, а інший – нацистський – зректися й радянського, й людського. У книжці йдеться про розпач й виживання, про відмінності у розумінні та сприйнятті добра й зла, про пошуки й обрання стратегій життя та смерті, про тонкі й непевні грані між колаборацією та праведністю, спротивом та відстороненням, мародерством та підтримкою інших.

Одна війна – різні долі.

Ми пам’ятаємо. Пам’ятаємо  тих, хто так і не повернувся з війни, тих, хто першим прийняв на себе цей страшний удар, і тих, чиї життя були покалічені і зруйновані.

 


    
 

Переглядів: 233 | Додав: Світлана | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Нові надходження
Акція

Рекомендуємо
ознайомитись

Акція

Архів
записів

Акція

Наші партнери

Старосинявська громада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
УБА
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Конструктор сайтов - uCoz -->

Наша адреса:

смт Стара Синява вул. Грушевського, 61

тел. (03850)2-03-30

e-mail: bibliosinyava@i.ua

Сайт://sinyava-cbs.at.ua

Графік роботи:

Щоденно з 9:00 до 18:00

Неділя з 9:00 до 17:00

Вихідний – субота

Остання середа місяця – санітарний день

Вхід адмін