Старосинявська центральна бібліотека

  • Stormy coast

    Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut

  • Splash!

    Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut

Головна » 2022 » Январь » 21 » «Пам'ятаймо кіборгів безсмертних!»
15:41
«Пам'ятаймо кіборгів безсмертних!»

«Кіборги вистояли, не встояв бетон» — фраза, яка увійшла в історію разом із подвигом бійців України, що боронили Донецький аеропорт 242 дні: з 26 травня 2014 року по 22 січня 2015 року. 

У 2018 році самі кіборги ініціювали щорічне вшанування пам’яті захисників Донецького аеропорту 16 січня. І лише 20 січня 2022 року спільним Наказом Міністра оборони України та Головнокомандувача Збройних Сил України, встанослено офіційну дату "Дня вшанування захисників Донецького аеропорту» – 20 січня.

Бої за Донецький аеропорт розпочались 26 травня 2014 року. Ворожі бойовики захопили будівлі аеропорту тоді ще мирного Донецька. Цього ж дня українські силовики завдали удар по позиціях терористів та встановили контроль над ДАПом. На січень 2015 року припали найкривавіші та найзапекліші бої. 13 січня в результаті постійних масованих танкових і артобстрілів з боку бойовиків завалилася диспетчерська вежа, зображення якої стало символом оборони аеропорту. Далі бої точилися за поверхи нового терміналу. 18-20 січня українські військові утримували перший поверх, а підвал та верхні поверхи контролював ворог. Бойовики, скориставшись перемир’ям для евакуації своїх убитих і поранених, замінували перекриття будівлі і підірвали їх. В ці дні, внаслідок підриву терміналу, загинули 58 захисників-«кіборгів», які відстоювали цей плацдарм до останньої краплі крові. Загалом, за офіційними даними, захищаючи Донецький аеропорт, загинули близько 100 військових. 20 січня 2015 року ворожі бойовики, не припиняючи штурмів, підірвали новий термінал Донецького аеропорту, остаточно перетворивши колись один з найбільших аеропортів країни на руїни. Після того військове командування вирішило відвести українських бійців, і 22 січня останні вцілілі захисники залишили зруйнований термінал. 

Донецький аеропорт так і не вдалось завоювати. Вдалось тільки зруйнувати. Ці події стали крахом нестійких ворожих ідей, котрі призводять лише до смертей та хаосу!

Старосинявщина також має свого героя, котрий мужньо боровся за долю своєї країни. Так нещодовно працівники центральної бібліотеки мали честь поспілкуватися із учасником оборони Донецького летовища Юрієм Найко, який завітав у читальний зал.

В ході розмови кіборг розповів чому став на захист країни, хто такі українські воїни, про що думають та на що сподіваються.

«Воювали не завдяки, а всупереч», – пригадував оборонець Донецького аеропорту.

«Бетон не витримував ворожих атак, українські військові ж зуміли зупинити ворога. На десантників третьої хвилі мобілізації – 90-го батальйону – припали неможливі для виконання завдання, але ми їх зуміли виконати. Ми зупинили наступ ворога і не дали взяти в оточення місто Авдіївку. Порахувати втрати кіборгів дуже важко, навіть подивитися на наш 90-ий батальйон. У нас було 19 розвідників. В строю зі мною залишилося двоє", – розповідав розвідник із позивним "Найк".

На завершення бібліотекарі ознайомили Юрія Миколайовича з книжковими виставками: приуроченій пам’яті захисників Донецького аеропорту «Пам'ятаймо кіборгів безсмертних!» та постійно діючою «Українці – нація героїв».

Переглядів: 243 | Додав: Світлана | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Нові надходження
Акція

Рекомендуємо
ознайомитись

Акція

Архів
записів

Акція

Наші партнери

Старосинявська громада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
УБА
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Конструктор сайтов - uCoz -->

Наша адреса:

смт Стара Синява вул. Грушевського, 61

тел. (03850)2-03-30

e-mail: bibliosinyava@i.ua

Сайт://sinyava-cbs.at.ua

Графік роботи:

Щоденно з 9:00 до 18:00

Неділя з 9:00 до 17:00

Вихідний – субота

Остання середа місяця – санітарний день

Вхід адмін