Старосинявська центральна бібліотека

  • Stormy coast

    Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut

  • Splash!

    Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut

Головна » 2024 » Январь » 31 » «Серце – щоб жити, душа – щоб задля України»
16:50
«Серце – щоб жити, душа – щоб задля України»

      «Серце – щоб жити, душа – щоб задля України» під такою назвою 30 січня 2024 року в читальному залі Старосинявської центральної бібліотеки у літературно-мистецькій вітальні «Дотик до душі» відбувся творчий вечір добре відомої не лише у нашому краї письменниці, журналістки, краєзнавиці, просвітянки, авторки передмов та співавторки багатьох альманахів і збірників, лавреатки цілої низки літературних премій, членкині Національних спілок письменників, журналістів та краєзнавців України, авторки 26 книг Любови Андріївни СЕРДУНИЧ з нагоди її ювілею.

На захід завітали представники влади, вчителі української мови та літератури, бібліотекарі, працівники культури, односельці, колеги та друзі ювілярки, освітяни та школярі. Захід пройшов у щирій та зворушливій атмосфері. І звичайно було багато квітів для ювілярки!

 

Ведуча творчої зустрічі директорка бібліотеки Ольга Іванець наголосила, що захід відбувається завдяки Збройним Силам України, в тому числі завдяки синам ювілярки, які зараз на фронті і героям, які віддали життя за нашу волю і свободу та запропонувала вшанувати полеглих воїнів хвилиною мовчання. 

Ольга Іванець запросила присутніх поринути у світ поезії та мистецтва, почути знайомі і не знайомі  поетичні рядки та мелодійні пісні і ще раз згадати, що все це – творчість нашої краянки. А налаштувала  на сприйняття  пісня «Моє Поділля» у виконанні тріо «Елегія»  Старосинявського центрального будинку культури «Ритм». Музичні крила віршеві Любови Сердунич дала Заслужена діячка естрадного мистецтва України подолянка Зоя Тимченко.  

 

Свою долю Любов Андріївна пов’язує зі стежкою, яка почалась від рідного порога, вивела в люди, дала щастя жити і творити, дерзати та любити, боротися зі злом і байдужістю. Тому  на заході прозвучали рядки з її біографії, яка дуже багата та насичена на події. А про творчий доробок, тобто самі збірки ювілярки, бібліотека підготувала відеопрезентацію (автор Алла Паламарчук), яку і переглянули під час заходу.

Любов Андріївна – авторка 26 збірок, які представлені на книжковій виставці в бібліотеці та з якою учасники мали  можливість детальніше ознайомитися після заходу, а також із її вишивками.

Свої перші поетичні рядки Любов Андріївна надрукувала в газеті «Колос» наприкінці 1980-их. А дебютна збірочка поезії для дітей «Перша крапелька» вийшла 1996 року. Почули і про інші збірки для дітей. Юна читачка  бібліотеки  та шанувальниця творчості ювілярки Дарина Момот прочитала вірш «У бібліотеці» із першої збірки Любови Андріївни. А учениця 11-А класу Старосинявського ліцею ім. Олександра Романенка Дарина Мусат прочитала її вірш «Моя Україна».

          Багато років Любов Андріївна працювала вчителькою рідної словесности у Старосинявському ліцеї ім. Олександра Романенка.  Там же з 1992 по 2002 рік була керівником шкільного гуртка поетичної проби «Світанок». Її вихованці неодноразово були учасниками всеукраїнських, обласних та районних літературних конкурсів, а також щорічного свята поезії «Старосинявська весна». Колега ювілярки, вчителька української мови та літератури ліцею ім. Олександра Романенка Світлана Едуардівна Першхайло привітала теплими словами та побажала творчих успіхів.

Деякі сторінки історії України пронизані чорною стрічкою. Одна із таких сторінок в історії України це – голодомори, яких за «совєтські» роки було три. Любов Андріївна не могла бути осторонь цієї теми і навіть однією з перших на Хмельниччині порушувала її, а згодом видала чотири збірки про голодомори: «Барва смерті – 33-їй», «Вустами правди і болю» та книга «І слово боролось». Крім власних дослідницьких статей, у цих виданнях оприлюднила й унікальні матеріали: усну народну творчість періоду голодоморів, досі не публіковану в Україні. Збірки містять і художні твори Любови Андріївни та зібрані нею свідчення старосинявців про голодомори.

Слова вдячності за дослідницьку та краєзнавчу діяльність висловила голова Старосинявської територіальної організації спілки краєзнавців Олександра Олександрівна Шиян.

Не раз у читальному залі відбувалися презентації краєзнавчих збірок Любови Андріївни «Городище над Іквою», «Столиця твого родоводу», а також збірників, які ініціювала й видавала: «Україна-мати кличе нас повстати», «Поетична топоніміка», «Поетична топоніміка-2», «Село Теліжинці на Старосинявщині». Тому ведуча надала слово жителю Теліжинців Олександру Петровичу Паціюку.

Музичне вітання «Пісня про Теліжинці» на вірш Любови Сердунич виконали працівники Будинку культури з участю авторки вірша.   

Приємною несподіванкою стало те, що на зустріч  завітали гості з Хмільницького літературно-мистецького клубу «Золота троянда» Таїса Іванівна Громада та Валентина Василівна Павленко, які щиро привітали свою колежанку.

Подільський поет Анатолій Ненцінський в рецензії на перші твори Любови Сердунич писав: «Вірю у те, що за першою ластівкою прилетить до читача й друга, третя… і так далі». І він не помилився. Сьогодні таких «ластівок» авторка має вже 26. Тому ведуча Ольга Іванець запросила ювілярку до слова, аби почути про останні на цей час видання, з якими поки що не знайомі читачі книгозбірні. Це «Таємниці двохсот місяців», «До Врат Острозьких», пісенник «З піснею ми – незборимі» та висловила сподівання, що вже найближчим часом глядачі почують пісні з цього пісенника у виконанні наших артистів, зокрема й  колективу «Оберіг», до створення якого причетна Любов Андріївна, була й учасницею цього гурту (тоді – хору «Мальви») і її пісні теж призначені для цього чудового колективу.

Також авторка прочитала кілька нових віршів, подарувала свої книги творчим колективам та бібліотеці. Ансамбль «Оберіг» центрального Будинку культури подарував музичне вітання – пісню «Літа минають».  

Перший заступник селищного голови Олександр Федорович Попик із вдячністю звернувся до ювілярки, подякував за її літературну, просвітянську  діяльність, активну громадську позицію, за патріотизм та любов до України, популяризацію рідного краю. Побажав нових задумів та ідей, ніколи не розлучатися з натхненням, постійно відчувати щастя і радість, і з кожним днем наповнювати цей світ своїми чудовими віршами, прозою, піснями.

Дует Будинку культури у складі Зої Ткачук та Ніли Лотишко подарували ювілярці  пісню «Стара Синява», музика Вікторії Бондаренко на вірші Любови Сердунич.

На завершення Ольга Іванець висловила сподівання, що таких творчих зустрічей буде ще дуже багато, тільки вже під мирним небом у вільній, квітучій Україні. Ще раз нагадала, що захід відбувся насамперед завдяки Збройним Силам України, які мужньо захищають українців від лютого ворога. Завершили захід Славнем України!

Переглядів: 21 | Додав: Світлана | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Нові надходження
Акція

Рекомендуємо
ознайомитись

Акція

Архів
записів

Акція

Наші партнери

Старосинявська громада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
УБА
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Конструктор сайтов - uCoz -->

Наша адреса:

смт Стара Синява вул. Грушевського, 61

тел. (03850)2-03-30

e-mail: bibliosinyava@i.ua

Сайт://sinyava-cbs.at.ua

Графік роботи:

Щоденно з 9:00 до 18:00

Неділя з 9:00 до 17:00

Вихідний – субота

Остання середа місяця – санітарний день

Вхід адмін