Старосинявська центральна бібліотека

  • Stormy coast

    Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut

  • Splash!

    Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut

Головна » 2018 » Сентябрь » 27 » «Лине слава козацька з далечі віків»
14:41
«Лине слава козацька з далечі віків»

       Історичне минуле українського народу – одна з найглибших і найважливіших витоків національної духовності та культури.

         21 вересня 2018 року в читальному залі бібліотеки відбулась історична година «Лине слава козацька з далечі віків» з учнями 10-х класів Старосинявського НВК, яка приурочена 370 річниці Пилявецької битви.   Ведуча заходу бібліотекар Данілкович Н.П. повідомила, що в цьому році мешканці Старосинявщини відзначають 370-річчя Пилявецької битви. На берегах річки Ікви, поблизу села Пилява, у вересні 1648 року славний гетьман Богдан Хмельницький разом з козацько – селянським військом здобув блискучу перемогу над польсько – шляхетською армією, відкривши шлях до визволення українського народу. Ми пишаємось, що ця битва, яка мала велике значення звільнення українського народу від польської шляхти, відбулась на території нашого району. Пишаємось і тим, що великий полководець, визначний політик, блискучий дипломат Богдан Хмельницький побував на нашій землі. Події Визвольної війни народних мас України породили славну плеяду блискучих полководців.

Під час заходу бібліотекарі продемонстрували відеофільм «Битва під Пилявцями», в якому детально розповідалось про хід битви та її наслідки.

Також ведуча розповіла учням про Курган Слави. «Високий курган виріс і на полі у Пиляві. Його насипали у 1990 році місцевим господарством „Дружба” у період широкого відзначення в Україні 500 – річчя з часу заснування Запорізької Січі. Згідно рішення органів місцевої влади було виділено колгоспне поле, як місце історичної пам’яті минулого. Тоді ж і було районними організаціями на спонсорських умовах насипано семиметровий Курган пам’яті, звідки у будь – яку пору відкривається панорама Пилявецької битви. Курган пам’яті вінчає Хрест. І якщо йдете до Кургану Слави, не забудьте взяти з собою шапку землі, бо за давнім козацьким звичаєм, де козак бачив курган, в знак шани до загиблого побратима він підсипав його землею...»

Цікавою була розповідь про одну з найяскравіших постатей в Пилявецькій битві - уманського полковника Івана Ганжу, одиного з найближчих соратників творця української козацької республіки, її першого гетьмана Богдана Хмельницького. Через брак джерел важко встановити соціальне походження, місце і час народження І.Ганжі. У червні 1648 року очолив на Уманщині селянське повстання. В цих краях його добре знали і довіряли йому. Тому селяни і пішли за ним. На околиці Пиляви, як інформують літописці з тих давніх часів, дорогою до Меджибожа було два Кургани, яких називали „ганжівками”. Один курган насипаний там, де за переказами, Іван Ганжа – уманський полковник, був поранений, другий – де він упав з коня. Тут 1967 році споруджено кам’яний обеліск з написом: « Тут 11 вересня ( справді 12 вересня – Є.С.) 1648 року в Пилявецькій битві загинув і похований соратник Богдана Хмельницького Іван Ганжа».

Із сивини глибин до сучасності оберігає народ пам’ять про козаків – звитяжців битви під Пилявцями. Багато легенд, переказів, пісень і народних дум живе про той час у народі. Із цікавістю учні прослухали пісню «Чи не той то хміль».

Минули століття, а пам’ять народу і досі береже згадки про ті події. Війна за волю України змінила психологію народу. Повстання Богдана Хмельницького пробудило всю Україну, вивело народ на шлях боротьби за волю і самостійність.

Бібліотекарі ознайомили учасників заходу із книжково-ілюстративною виставкою «Шляхами козацької слави», а бібліограф Олійник Р.І. презентувала довідково-бібліографічне видання «Лине слава козацька з далечі віків». Цікаво і змістовно екскурсію в музей-діораму «Пилявецька битва» провела бібліотекар Шпак І.С.

Ми свідомі того, що є на світі велика Україна, є великий, талановитий і працьовитий український народ. У нас – прекрасна історія. Не забуваймо цього. Слава українському козацтві. Слава Україні!

 

 

 

Переглядів: 463 | Додав: Світлана | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Нові надходження
Акція

Рекомендуємо
ознайомитись

Акція

Архів
записів

Акція

Наші партнери

Старосинявська громада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
УБА
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Конструктор сайтов - uCoz -->

Наша адреса:

смт Стара Синява вул. Грушевського, 61

тел. (03850)2-03-30

e-mail: bibliosinyava@i.ua

Сайт://sinyava-cbs.at.ua

Графік роботи:

Щоденно з 9:00 до 18:00

Неділя з 9:00 до 17:00

Вихідний – субота

Остання середа місяця – санітарний день

Вхід адмін