Старосинявська центральна бібліотека

  • Stormy coast

    Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut

  • Splash!

    Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut

Головна » 2012 » Сентябрь » 3 » "Квітни мій краю, подільська земля"
16:33
"Квітни мій краю, подільська земля"


В читальному залі ЦРБ діє нетрадиційна книжкова виставка 
"Квітни мій краю, подільська земля" присвячена 75-річчю утворення Хмельницької області.

Шановні друзі !

Любов до рідного краю, до землі, до людей, що її заселяють є спільною турботою про те, що він був багатим, красивішим, культурнішим. Для того потрібно добре знати його історію, природу, економіку,етнографію і культуру. Це знання не лише підносить і звеличує людину, розширює її світогляд, воно є своєрідним містком, що єднає покоління минулі з поколінням нинішнім і прийдешнім.

Сьогодні ми хочемо ознайомити вас з книжковою виставкою «Квітни мій краю, подільська земля», присвячена 75 – річчю утворення Хмельницької області.

Епіграфом до книжкової виставки ми взяли слова Лесі Українки :

«Красо України, Подолля!

Розкинулось мило, не дбало!

Здається, що з роду недоля,

Що горе тебе не знавало!»

 

Перший розділ книжкової виставки називається:

«БОЛОХІВЩИНА…ЗЕМЛЯ І ЛЮДИ»

В ньому представлені матеріали з історії нашого краю, матеріали науково-краєзнавчої конференції, яка відбулася в Старій Синяві 23-24 червня 2000 року. Монографія професора Якубовського Василя Івановича розповідає про унікальні скарби ХІІ -ХІІІ століття історичної Болохівської землі, значна частина яких відкрита археологічними експедиціями автора. Гадаю, шанувальникам історії рідного краю буде цікаво познайомитися з поемою «Городище над Іквою», яку написала місцева поетеса Любов Сердунич.

 

Наступний розділ «Шляхами козацької слави» познайомить вас з творами Дмитра Яворницького «Історія запорізьких козаків». На багатому документальному  матеріалі в популярній формі всебічно висвітлюється життя запорізького козацтва періоду 1471- 1734 рр. Відомий український історик, етнограф, письменник Костомаров написав книгу про «Богдана Хмельницького». Ця книга вперше  побачила світ у 1857році. Фотоальбом «Скарби нашої пам’яті» про духовне багатство і самобутність українського народу. В альбомі представлені унікальні пам’ятки культури наших давніх предків : дерев’яні храми, фрески, кам’яна скульптура, кераміка, ювелірні прикраси, бронзові світильники. Читач ознайомиться з багатою колекцією козацької зброї.

 

Знає Корсунь і Пилява,

Знають жовті води,

Як водив своє козацтво

Богдан у походи.

 

«Старосинявщина – край козацький» - видання приурочене 360 – річчю битви козацького війська під проводом Богдана Хмельницького під Пилявцями у вересні 1648 року.

 У 2004 році побачила світ книга «Під небом Пиляви». Автор краєзнавець , редактор газети «Колос» Ян Козельський широко і ґрунтовно розповідає про історичне минуле села, про зустрічі з відомими людьми під небом Пиляви, про козацькі традиції і звичаї.

Також у цьому розділі представлені матеріали науково – практичної конференції «Пилявецька битва 1648 року в історії України», буклети та рекомендаційні списки літератури, які випустила районна бібліотека.

 

«ТРАГІЧНІ ДОЛІ РЕПРЕСОВАНИХ» - так називається наступний розділ нашої виставки

Болить душа мені болить,

За репресованих безвинно

Синів і дочок України

Яких уже не воскресить

Словами поета Євгена Доломана починається бібліографічна довідка «Трагічні долі репресованих старосинявців».На Старосинявщині протягом 1937-1938 років було репресовано 350 чоловік, які згодом були реабілітовані.

Видання «Реабілітовані історією» є підсумком великої роботи здійсненої істориками впродовж декілька років. На підставі сучасних архівних документів, спогадів очевидців, тих трагічних подій, історичних нарисів про необґрунтовані покарання, утиск прав і свобод, механізми та наслідки політичних репресій часів радянської доби.

Історико - краєзнавчий збірник «Великий терор на Хмельниччині»  відкриває мало відомі сторінки трагічної історії Поділля в період сталінського терору. Також методично – бібліографічним відділом районної бібліотеки випущено довідку про освітян Старосинявщини, репресованих у часи сталінізму «Репресовані освітяни – наші земляки».

 

«ГОЛОД НА ПОДІЛЛІ»

Пекельні цифри та слова

У серце б’ють, неначе молот

Немов прокляття ожива

Рік тридцять третій…

Голод…Голод…

         На Поділлі, як і по всій Україні, лютував штучний голод. Йдеться про пам’ять мільйонів жертв українського народу, що впали голодною смертю 1932-33 років. За свідченнями очевидців, вимирали цілі вулиці, людей хоронили не по-людськи. Згубність його наслідків відчувається і й досі. Клопітка праця на з’ясуванням усіх обставин організації тоталітарним режимом геноциду проти українського народу і на далі залишається актуальною проблемою для науковців, краєзнавців, літераторів. У книгах болю та скорботи , які знаходяться у даному розділі на основі архівних документів, спогадів – свідчень, матеріалів Асоціації дослідників голодоморів в Україні, фотоальбомів розповідається про трагічну сторінку на теренах краю – голод 1932 – 33 років. Особливу увагу привертає книга Любові Сердунич відомої поетеси, члена Асоціації голодоморів в Україні : «Вустами правди і болю» (український фольклор періоду голодоморів) .Доповнює розділ довідково – бібліографічні видання та папки газетно – журнальних матеріалів.

 

Наступний розділ «ЙШЛА ВІЙНА ПОДІЛЛЯМ».

Не щезне з пам’яті людської, не піде в небуття великий подвиг і велика трагедія нашого народу – його перемога над фашизмом.

В монографії Петра Яковича Слободянюка «Воєнне лихоліття на Поділлі (1941-1945 роки)» вперше у вітчизняній історіографії Другої світової війни комплексно висвітлюється людино ненависницька політика нациського окупаційного режиму на Поділлі ( в межах Хмельницької області).

Незнищенність пам’яті…

Вона справді у спалених селах на кожному кроці. Зокрема в нас, у Сьомаках. За допомогу партизанам, село спалили карателі, а всіх мирних жителів розстріляли.

Тих, хто полів в бою – житиме в віках.

Рядок до рядка, ім’я до імені – у Книзі Пам’яті.

Увічнення пам’яті загиблим мирних громадян Хмельниччини знайшли своє висвітлення на сторінках нарисів Книги Скорботи.

Про героїв Хмельниччини, а також наших земляків – Героїв Радянського Союзу ви можете взнати в буклетах : «Твої герої Хмельниччино!», «65 років Великої Перемоги», «Сяйво ветеранських нагород» та інші.

 

«НАШ БІЛЬ АФГАНІСТАН»

Горять поминальні свічки на могилах… Мерехтять таємничим світлом у високому небі зорі. Кажуть, що кожна зірка - то чиєсь життя. Живе біль і горе Афганістану. Про Афганську війну написано вже сотні, якщо не тисячі документальних, публіцистичних та художніх книг. Вашій увазі пропонуємо деякі з них. Унікальна книга цього розділу « Оце і є моя війна » автори книги Муравіцька, Романенко,Козельський. Це просто спогад, це те, що і досі не дає спокійно спати. Це мить зупинена фотооб’єктивом рядового солдата. Як доповнення до розділу є папка газетно – журнальних матеріалів «Афганістан болить мені і досі».

 

Так буває: півсвіту об’їздиш ми,

десь блукаємо стільки часу,

щоб відкрити – нерідко запізненням –

батьківщини малої красу.


Наступний розділ виставки називається «ДІМ,ЩО ЗВЕТЬСЯ СТАРОЮ СИНЯВОЮ».

Старосинявщина – мальовничий район Хмельницької області розташований на межі Поділля та Південо –Східної Волині, на річці Ікви. Тут живуть прекрасні працьовиті люди, які свято бережуть і примножують духовні, славетні сторінки багатовікової історії.

 Рідний край! Починається він із батьківського порога, стежини до хати, що ніжно стелиться в садочку, із маминої пісні колискової. Протягом усього свого життя людина зберігає у своєму серці любов до землі, де народилася і людей, що її заселяють. Неоціненним скарбом Старосинявщини були та залишаються талановиті, працелюбні, закохані у свій край подоляни. Рідну землю старосинявці звеличують звитяжною працею, її науковий потенціал примножують вчені та заслужені працівники сільського господарства, науковці, герої праці, її славлять у своїх творах літератори і митці.  


«ГОРДІСТЬ НАШОГО КРАЮ» - так ми назвали ще один підрозділ своєї книжкової виставки.

Тут зібрано матеріали про п’ятьох героїв Радянського Союзу, про Героїв Соціалістичної праці Дідук Є.П. та ЛятавськогоА.В. Наш земляк Чиж Іван Сергійович – член національної Спілки журналістів України, заслужений журналіст України, академік Міжнародної слов’янської академії наук та Євразійської академії телебачення і радіо, народний депутат України ІІ-ІІІ скликань,народився і виріс у селі Пишки.

На нашій рідній Старосинявщині народилися :

Брицький Петро Павлович, доктор історичних наук, професор кафедри історії України Чернівецького національного університету імені Ю.Федьковича. Народився у селі лисанівці.

Вовк Дмитро Михайлович, кандидат ветеринарних наук, доцент кафедри ветеринарної фармакології та токсикології Національного аграрного університету, заслужений працівник сільського господарства України. Народився у селі Заставці.

Міщенко Федір Пилипович , доцент кафедри хірургії факультету післядипломної освіти Вінницького Національного університету, Народився в селі Бабино.

Олійник Василь Васильович, доктор медичних наук, хірург – онколог , завідуючий відділенням загальної хірургії, заслужений лікар Російської Федерації. Народився в селі Мшанець.

Ярчук Броніслав Миронович, професор кафедри інфекційних хвороб тварин Білоцерківського Національного сільськогосподарського університету, кандидат ветеринарних наук. Народився в селі Мшанець.

Наш край дав світу чималу плеяду відомих людей, які своєю творчою працею звеличують нашу державу. Серед них члени Спілки письменників України Володимир Ладижець села Харківці, Роман Юзва село Гречана, Сергій Цушко та Любов Сердунич із Старої Синяви. Збірка «Старосинявська весна» - це своєрідний звіт поетів – земляків. До видання увійшли кращі вірші, як відомих поетів, так і поетів – початківців . За душевними і щирими словами автори славлять красу рідного краю, його працьовитих людей. Чимало із цих творів покладено на музику. В цьомуж розділі представлено альбом з автографами знаменитих та відомих людей України, які побували з творчими візитами на Старосинявщині. Це заслужений артист України співак Павло Зібров, поет-земляк Роман Юзва, полковник медичної служби Ямковий Л.П., доцент археології Якубовський, доцент хірургії Міщенко, художник – проектант музею – діарами Пилявецької битви Яків Павлович, народний артист України Павло Дворський, співаки – брати Гжегожевські.

 

«ХМЕЛЬНИЦЬКІЙ ОБЛАСТІ -75» в цьому розділі міститься довідка про історію утворення області, її загальну характеристику на сьогодні, як розвивається економіка на Поділлі, здобутки, проблеми, та перспективи регіону. Цікавим буде для читача «Путівник Хмельницька область». Він допоможе здійснити мандрівки шляхами Хмельницької області. Тут зібрані відомості про міста і містечка, музеї, туристичні маршрути, ландшафтна архітектура, національний природний парк, готелі, ресторани, дозвілля.

         Наша область має :

20 районів,

6 міст обласного значення,

7 міст районного значення,

24 селища міського типу,

1453 населених пункти.

 

Хмельниччино!

Живи,розвивайся, міцній, процвітай!

Хмельниччино  рідна,

Подільський наш край!

 

Наступний розділ нашої виставки «КУЛЬТУРА І МИСТЕЦТВО КРАЮ». Любов до Батьківщини починається з любові до рідного краю. Культура Хмельниччини – це могутнє животворне джерело української національної культури. Старосинявщина має міцні та славні культурно – мистецькі традиції. Споконвіку пісня і танець, народна дума, захоплюючі витвори майстрів художньої вишивки, декоративного розпису, малярства, були переконливими виразниками національної ідеї, оберегами історичної пам’яті і залишаються такими у наш час.

  У цьому розділі привертає увагу навчальний посібник доктора педагогічних наук професора Струманського «Народознавство Поділля».  В ньому подаються історичні довідки про етнічний склад подільського краю, про традиційні регіональні ремесла і промисли, особливості народної архітектури, одягу, про місцевий фольклор.

   Багатий фактичний матеріал, цікаві цифри та екскурси в історію малої Батьківщини, знайде вдячний читач у монографії Петра Слободянюка «Культура Хмельниччини».

   Книга «Українці: Свята. Традиції. Звичаї» висвітлює національні особливості українських свят, традицій, звичаїв і пов’язаних з ними атрибутики, символіки – з давніх часів до наших днів, розкрито багатство, образність, співучість української мови.

   Саме творчість майстрів народного мистецтва робить наш край самобутнім та неповторним. Фотоальбом «Майстри декоративно – прикладного мистецтва Хмельниччини» містить інформаційні матеріали з історії народних художніх промислів та ремесел Хмельниччини, дані про народних умільців та майстрів народного мистецтва області, ілюстрації їх художніх виробів, В даному фотоальбомі вміщено фото виробів і наших земляків з села Адампіль , майстрів по лозоплетінню подружжя Лампітів. Вони досконало володіють технологією лозоплетіння, виготовляють з лози меблі, посуд, вази, скриньки, шкатулки, корзини.

  У цьому розділі представлено також книгу Віри Манько «Українська народна писанка». Коли береш у руки писанку – це маленьке диво, важко собі уявити, що майже таку ж колись – можливо декілька тисяч років тому – тримав у своїх руках далекий пращур, виписуючи на ній сонячні знаки. Автор цієї книги хотіла не тільки викласти методу писання писанок, а й дати певне, більш менш цілісне уявлення про цей феномен.

Розділ доповнений інформаційними списками літератури, бібліографічними покажчиками туристичними путівниками та папкою газетно – журнальних матеріалів.

Нашу нетрадиційну виставку прикрашають вироби місцевих майстрів вишивальниць: Любові Сердунич, Людмили Гуриної та вироби з лозоплетіння майстрів Лампітів.

Переглядів: 2953 | Додав: Світлана | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Нові надходження
Акція

Рекомендуємо
ознайомитись

Акція

Архів
записів

Акція

Наші партнери

Старосинявська громада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
УБА
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Конструктор сайтов - uCoz -->

Наша адреса:

смт Стара Синява вул. Грушевського, 61

тел. (03850)2-03-30

e-mail: bibliosinyava@i.ua

Сайт://sinyava-cbs.at.ua

Графік роботи:

Щоденно з 9:00 до 18:00

Неділя з 9:00 до 17:00

Вихідний – субота

Остання середа місяця – санітарний день

Вхід адмін