Старосинявська центральна бібліотека

  • Stormy coast

    Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut

  • Splash!

    Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut

Головна » 2018 » Май » 16 » Краєзнавча робота бібліотек – як фактор соціокультурного розвитку громади.
13:19
Краєзнавча робота бібліотек – як фактор соціокультурного розвитку громади.

Батьківщина для кожного з нас бере початок від тепла рідної домівки, тихої материнської пісні, чистої рідної мови. І хоч би де ми не перебували, куди б не пролягли наші нелегкі життєві дороги, ми завжди, хоча б у думках, повертаємось до рідних місць. Любов до України починається з любові до рідного краю, рідного міста чи села, отчого дому, вулиці, де пройшло дитинство. Населені пункти, як і люди, мають свою життєву історію, яка є неповторною за своїм колоритом, зі своїми радощами й печалями. Вона манить у минуле, зове сучасників доторкнутись до святої спадщини предків, пробуджує інтерес до незвіданих пластів життя рідного народу. Чим дальше віддаляє нас час від подій минулого, тим більш величними постають вони в нашій уяві. Час може загладити рани від пережитого, але не в силі применшити велич подій минулого. Досконало зрозуміти сучасне не можна без знання історії рідного краю. Не можна бути справжнім громадянином своєї країни, коли ти не знаєш багатовікової історії свого рідного села, своєї родини. Публічним бібліотекам для того, щоб вижити сьогодні, потрібно відповідати вимогам часу і потребам громади. Краєзнавча діяльність – один із пріоритетних напрямків роботи бібліотек Старосинявської ЦБС. Вона направлена на сприяння соціальному та культурному розвитку, виховання патріотизму, національної свідомості, поваги до історії, традицій краю, охорону та використання природних багатств, виявлення та популяризацію місцевого досвіду, взаємодію з державними та громадськими установами та організаціями, підвищення престижу бібліотечного краєзнавства.

Сьогодні, в час духовного відродження України, значно збільшився інтерес читачів до її історичного минулого, зростає роль краєзнавства, зокрема його культурно-мистецьких, літературних напрямів. Саме бібліотека формує особистість на грунті історії, культури, традицій народу. Ми маємо знати і пам’ятати славетні традиції своїх дідів-прадідів. Бібліотеки громади подають читачам якомога широку і правдиву інформацію про історичні події, що відбувалися в нашому краї, про славетних земляків, для того, щоб викликати почуття гордості за свій рідний край, за його інтелектуальну, моральну, духовну міць і потужний потенціал. І саме бібліотечне краєзнавство покликане збирати, зберігати і надавати користувачам документальні джерела та інформацію про їхню малу Батьківщину, її історію, традиції, сьогодення… З цією метою в Старосинявській ЦБС було оголошено районний конкурс "Кращий краєзнавчий посібник". Мета конкурсу - сприяння всебічному вивченню краю, його відродженню, формуванню патріотизму користувачів. В конкурсі взяли участь 13 бібліотек. Всі ретельно підійшли до видавничої діяльності, зроблено посібники у формі буклетів, краєзнавчо-бібліографічні пам’ятки, історичниі довідки, в алфавітному порядку назв, імен, з ілюстративним матеріалом, списками літератури по темі. Краєзнавчі видання бібліотек підсумовують дослідницькі напрацювання бібліотечних працівників з різних напрямків краєзнавства. На конкурс подано такі видання:

Краєзнавчі видання: «Від землі, від роси, від любові, ти живеш наше рідне село» (історія с. Сьомаки)/ Сьомаківська бібліотека-філіал ( укладач Гончарук Л.В.) ; «Гордість нашого села»/ Мшанецька бібліотека-філіал (укладач Заїкун Т.І.).

Краєзнавчі бібліографічні пам’ятки: «Легенди рідного краю» /Новосинявська бібліотека-філіал (укладач Осадчук С.Д.) ; «Село моє, чарівний краю» (історія с.Іванківці) / Іванковецька бібліотека-філіал (укладач Ємець С.М, Гноянко І.С); «Герої АТО- наші земляки» / Бабинська бібліотека-філіал (укладач Горбатюк А.М.) «Стежечка до села» (місцева поетеса, вчитель, відмінник освіти України Молчанова Марія Петрівна) / Лисанівська бібліотека-філіал (укладач Лахман Г.В.) ; «Поезія –це завжди неповторність…» (про творчість місцевого поета Процюка Євгенія Анатолійовича) / Харковецька бібліотека-філіал (укладач Баніт А.М.); «Пам’яті мільйонів замучених голодом…» /Олексіївська бібліотека-філіал (укладач Майдан Н.М).

Краєзнавчі довідки: «Село в роки Голодомору 1932-1933 років» (свідчення очевидців) / Цимбалівська бібліотека-філіал (укладач Макеєва В.Д.); «Злочин, який не пробачити» / Пишецька бібліотека-філіал (укладач Панчук Г.В.) ; «З ювілеєм тебе, рідна школо!» (до 50-ти річчя Мисюрівської ЗОШ І-ІІІ ст.) / Мисюрівська бібліотека-філіал (укладач Джулій Р.В).

Бібліографічні довідки: «Пам’ять про подвиг вічна» (про Героя Радянського Союзу Сидоришина Олексія Петровича) / Йосипівська бібліотека-філіал (укладач Гурина О.М.); «Шляхом козацької звитяги» (про Пилявецьку битву) / Паньковецька бібліотека-філіал (укладач Герасимова Л.Г.).

Розглянувши подані матеріали на конкурс, журі визначило переможців : І місце – Мшанецька бібліотека-філіал (бібліотекар Заїкун Т.І.); ІІ місце - Новосинявська бібліотека-філіал (завідуюча Осадчук С.Д.) та Харковецька бібліотека-філіал (бібліотекар Баніт А.М.); ІІІ місце - Іванковецька бібліотека-філіал (бібліотекар Ємець С.М.) та Сьомаківська бібліотека-філіал (бібліотекар Гончарук Л.В).

Прикріплення: Картинка 1
Переглядів: 498 | Додав: Світлана | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Нові надходження
Акція

Рекомендуємо
ознайомитись

Акція

Архів
записів

Акція

Наші партнери

Старосинявська громада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
УБА
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Конструктор сайтов - uCoz -->

Наша адреса:

смт Стара Синява вул. Грушевського, 61

тел. (03850)2-03-30

e-mail: bibliosinyava@i.ua

Сайт://sinyava-cbs.at.ua

Графік роботи:

Щоденно з 9:00 до 18:00

Неділя з 9:00 до 17:00

Вихідний – субота

Остання середа місяця – санітарний день

Вхід адмін