Старосинявська центральна бібліотека

  • Stormy coast

    Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut

  • Splash!

    Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut

Головна » 2022 » Апрель » 8 » Краєзнавча книжкова поличка
11:24
Краєзнавча книжкова поличка

Шановні читачі!

Презентуємо вам книжки, якими поповнився краєзнавчий фонд Старосинявської центральної бібліотеки у 2020-2021 роках.

 

 

 

Осадчук О.Г.

Синява. Роман. – Хмельницький: ФОП Цюпак А. А., 2021. – 592 с.

Роман створено на основі легенд та історичних даних. В його основу покладено життя та побут родини коваля Добромира Петруся з населеного пункту Синява, що в так званій Болохівській землі.

Події відбуваються в період, коли монголо-татарські завойовники на чолі з ханом Батиєм, вдруге прийшли на Русь, захопили та зруйнували місто Київ, і рушили далі до країн центральної Європи. Шлях одного з туменів пролягав через місто Хмільник і Синяву, нинішнє село Нова Синявка Старосинявського району, Хмельницької області.

В романі розповідається про боротьбу спочатку мешканців Києва, потім Хмільника та Синяви із завойовниками та заснування нового населеного пункту, котрий з часом став називатися Стара Синява. А також, показані любовні стосунки онуків господаря дворища, особливо любовний трикутник коваля Бажена, боярині Софії з Хмільника і посадникової челядниці Орисі.

 

Ліщук Д.

Князі Острозькі: сторінки історії. До 500-річного ювілею В.-К. Острозького. Вид. 2-ге, доп. і перероблене. – Чернівці, 2020. – 180 с.

У виданні викладено матеріал про родовід, життя, державну та військову діяльність роду князів Острозьких у XIV - на початку XVII ст.

Більш детально висвітлюється життєвий шлях і військова діяльність Костянтина Острозького як полководця і його сина – Василя, державного діяча, просвітителя, воєначальника.

Видання має водночас науковий і науково-популярний характер, розраховане на педагогів, студентів, курсантів, ліцеїстів та учнів загальноосвітніх шкіл, а також усіх, хто цікавиться історичним минулим, видатними постатями в історії України.

 

Сагайдак Г. А.

100-річчя Українського товариства мисливців і риба­лок / Г. А. Сагайдак, В. С. Стойко, І. В. Луцюк. – Хмельниць­кий: ФОП Федоченко С. О., 2021. – 88 с.

Книжка «100-річчя Українського товариства мисливців і рибалок» - видання про історію створення та розвитку районних мисливських організацій на території Хмельницької області.

 

Осадчук О. Г.

Історія села Нова Синявка. — Видавництво ФОП Цюпак А. А., м. Хмельницький, 2021. – 368 с.

До книжки увійшли матеріали про село Нова Синявка Старосинявського району (Хмельниччина). Автор використав спогади односельців, архівні матеріали та дослідження краєзнавців району, доповнивши їх власними спогадами і роздумами.

 

Календар знаменних і пам’ятних дат Хмельниччини на 2021 рік: реком. бібліогр. довід./ Департамент інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій Хмельниц. облдержадмін.; Хмельниц. ОУНБ; Хмельниц. міська орг. НСК України. – Житомир: Вид. О. О. Євенок, 2020. – 192 с.

Щорічне традиційне видання знайомить читачів з ювілейними датами Хмельниччини, які відзначатимуться у 2020 році. Мета його донести до громадськості інформацію про минувшину і сьогодення краю, нагадати про основні події в суспільно-економічному, культурному, літературному житті, 85 подати вагомі дати в історії краю та ювілеї уродженців, визначних особистостей, життєво і творчо пов’язаних з Хмельниччиною, які прославили і прославляють наш край як в Україні, так і за її межами – така мета цьогорічного видання.

 

Медобори. Альманах, №17. – Хмельницький: Видавець ФО-П Стасюк Л.С., 2021. – 252 с.

У 17-му томі альманаху «МЕДОБОРИ» Хмельницького обласного осередку Всеукраїнської творчої спілки «Конгрес літераторів України» представлено нові поетичні та прозові твори членів ХОО ВТС «КЛУ»,  а також творчість колег, котрі дружать з хмельницьким «кошем». Окремий розділ у томі складають твори оригінальних молодих літераторів обласного центру. Крім поезій, оповідань та фрагментів романів і повістей, також продемонстровано здобутки самодіяльних композиторів краю і поетів-піснярів.

 

Сумишин Микола

Мерза. Роман/Микола Сумишин. – Кам’янець-Подільський: ТОВ «Друкарня «Рута», 2021. – 416 с.

 «Караюсь, мучаюсь, але не каюсь», – писав колись у засланні, в гнітючій царській неволі, незабутній Тарас. Головний герой роману М. Сумишина і карається, і мучиться, і кається. А все тому, 76 що в юності, навчаючись у Львові, він не проявив мужності: зрадив друзів, ще й підписав угоду про співпрацю з хитрими, підступними кадебістами. Через життя несе цю ганьбу Дарій Ількович, щоб у глибокій старості зробити для себе низку гірких висновків. Роман виписано образною мовою, в ньому пульсує інтрига, сюжет наповнений подіями несподіваного змісту.

 

Мостовий В.В. Гідні шани і визнання. Довідково-біограф. вид.: випуск другий.  – Нова Ушиця, 2021 – 169 с.

У виданні вміщено відомості про уродженців Новоушиччини, життєво та творчо пов’язаних з краєм особистостей.

 

Старостіна С. Л.

Нездоланні герої – "Кіборги" Хмельниччини. Книга мужності та відваги – 242 дні героїзму. – Хмельницький: Видавець ФОП Цюпак А. А., 2020. – 130 с.

У виданні мова йде про героїв-подолян, які захищали Донецький аеропорт. Розповідається і про загиблих, і про живих «Кіборгів», які живуть серед нас. Про те, яку ціну платять наші захисники-патріоти, виконуючи професійний обов`язок, і чому день, прожитий на війні, – це ЩАСТЯ. Нариси про «Кіборгів» зворушливі та хвилюючі до сліз. А ще ця книга містить досить цінний історичний матеріал.

 

Меджибіж полікультурний: путівник / наук. ред. І. Западенко. – Житомир: ТОВ «505», 2020. – 96 с.

Путівник складається з історичних довідок, маршрутів, адрес і пам’яток з координатами, які розкривають культурне різноманіття, місцеві відмінності, локальні пам’ятки матеріальної і нематеріальної культури Меджибожа.

 

Пилявецька битва: зб. ст. науковців Держ. іст.-культ. заповідника «Меджибіж» / Уклад. І. Западенко. - Житомир: Видавець Євенок О. О., 2020. - 124 с.

У збірнику опубліковано статті науковців Державного історико-культурного 24 заповідника «Межибіж», присвячені дослідженням історичних, археологічних та інших аспектів битви під Пилявцями 11-13 (21-23) вересня 1648 року. Для науковців, студентів, краєзнавців та широкого кола читачів.

Приходьте! Запитуйте! Читайте!

Переглядів: 120 | Додав: Світлана | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Нові надходження
Акція

Рекомендуємо
ознайомитись

Акція

Архів
записів

Акція

Наші партнери

Старосинявська громада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
УБА
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Конструктор сайтов - uCoz -->

Наша адреса:

смт Стара Синява вул. Грушевського, 61

тел. (03850)2-03-30

e-mail: bibliosinyava@i.ua

Сайт://sinyava-cbs.at.ua

Графік роботи:

Щоденно з 9:00 до 18:00

Неділя з 9:00 до 17:00

Вихідний – субота

Остання середа місяця – санітарний день

Вхід адмін