Старосинявська центральна бібліотека

  • Stormy coast

    Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut

  • Splash!

    Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut

Головна » 2024 » Февраль » 29 » ГОДИНА НЕЗЛАМНОСТІ «10 РОКІВ РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ – 10 РОКІВ БОРОТЬБИ ЗА УКРАЇНСЬКУ НЕЗАЛЕЖНІСТЬ»
15:45
ГОДИНА НЕЗЛАМНОСТІ «10 РОКІВ РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ – 10 РОКІВ БОРОТЬБИ ЗА УКРАЇНСЬКУ НЕЗАЛЕЖНІСТЬ»

28 лютого 2024 року в читальному залі центральної бібліотеки відбулася година незламності «10 років російсько-української війни – 10 років боротьби за українську Незалежність» до десятої річниці російсько-української війни та другої річниці повномаштабного вторгнення росії на територію України. У заході взяли участь представники влади, військові, волонтери, освітяни та школярі, працівники відділу культури, представники установ і організацій громади.

Ведуча заходу директорка бібліотеки Ольга Іванець розпочала захід зі слів: «24 лютого 2024 року минуло два роки від початку злочинного повномасштабного вторгнення російських військ в Україну з масованним бомбардуванням мирних міст. Цей напад став кульмінацією загарбницької війни, яку Москва розпочала проти України 10 років тому з окупації Криму. Світ визнав війну росії проти України найсерйознішим збройним конфліктом в Європі від часів Другої світової війни. Минуло 10 років очікувань та сподівань. Але наша боротьба триває і досі…»

Відтворили ще раз хронологію подій, переглянувши історичні моменти в короткому відеофільмі «Хроніка подій, якими були 10 років російсько- української війни». Також згадали імена людей, які потом і кров’ю пишуть історію нашої Батьківщини, воїнів-земляків, які віддали найцінніше – життя та пом’янули Героїв хвилиною мовчання.

Пісні «Мамо не плач» та «Біля калини плакала мати» виконав жіночий вокальний ансамбль «Оберіг» Старосинявського центрального будинку культури «Ритм».

Боротьба українців за свою незалежність триває не лише останні 10 років, вона триває вже протягом багатьох століть. Про героїчну боротьбу українців за незалежність держави з часів Київської Русі розповіла Оксана Ліщишина, вчитель історії Старосинявської гімназії №2.

«Геноцид української нації: збройна агресія росії проти України» – тема виступу Антоніни Поліщук, вчителя історії Адампільського ліцею.

У період війни, яку російська федерація розв'язала і веде проти України, виникає нагальна необхідність переосмислення зробленого і здійснення системних заходів, спрямованих на посилення національно-патріотичного виховання дітей та молоді – формування нового українця, що діє на основі національних та європейських цінностей. Заступник директора з виховної роботи Старосинявського ліцею імені Олександра Романенка Юлія Блажко розповіла про національно-патріотичне виховання молоді, як складову багаторічного протистояння ворогу.

Бібліотечні працівники теж постійно працюють в цьому напрямку. Бібліотекар Старосинявської бібліотеки для дітей Олена Поліщук ознайомила присутніх з формами роботи, які застосовують в бібліотеці з юними користувачами.

Триває повномаштабна збройна агресія росії проти нашої держави. Безперечно, для всіх це сумні і трагічні події, бо росія вдерлася зі зброєю, принісши в українські родини біль, сльози, втрати, розлуку, руйнування, смерті… Але чи досяг ворог своєї мети? Ні. Чи зламав він українців? Ні. Сьогодні українці духовно сильні і єдині в прагненнях, як ніколи.

Селищний голова Віталій Здебський звернувся до присутніх зі словами підтримки у цей важкий для кожного час, щиро подякував кожному воїну, який захищає рідну землю та розповів, яку допомогу громада надає ЗСУ, як підтримує внутрішньо переміщених осіб.

Всі виступи супроводжувалися відеопрезентаціями.

Повномасштабний напад пришвидшив консолідацію української нації. Про те, як наші земляки-старосинявці зі зброєю в руках стали на захист нашої української землі розповів Олександр Горбатюк, підполковник, начальник десятого відділу Хмельницького районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Особливо хвилюючим був виступ учасника бойових дій, солдата Дмитра Рижкова.

Головною ланкою у консолідації суспільства є волонтерський рух. Не буде перебільшенням сказати, що саме завдяки волонтерам у 2014 році країна зберегла свій суверенітет, зупинила російську агресію на сході та відновила боєздатну армію з високим моральним духом. І волонтери невтомно продовжують працювати і сьогодні. Оксана Хміль, волонтер ГО волонтерського центру «Калина» та Марія Макаровська розповіли як жителі громади згуртувалась з перших днів війни для допомоги воїнам на фронті. Їх розповіді були хвилюючі та проникли глибоко в душу кожного учасника заходу.

Вірш Любови Сердунич «Ми непереможні» прочитала Зоя Ткачук. Поетеса, краєзнавиця, просвітниця Любов Сердунич теж звернулась до присутніх в залі не бути байдужими в цей складний час, об’єднатися та щоденно допомагати фронту хто чим може, а також прочитала власний вірш.

Хвилююче до болю в душі звучали вірші у виконанні учнівської молоді: Кароліна Поліщук прочитала вірш Ірини Галишко «Повертайся солдате», а Діана Сивопляс – вірш Галини Потопляк «Колись постукає у двері Перемога».

На заході також перегорнули ще одну сторінку незламності під назвою «Письменник-воїн». Серед захисників старосинявців є багато творчих особистостей, які на даний час захищають рідну землю від лютого ворога. Серед них поети, письменники Валерій Пузік, Олексій Скоробагатий і Євгеній Процюк (на привеликий жаль останній загинув мужньо виконавши військовий обов’язок в бою за Україну). В бібліотеці організована виставка книг, колективних і особистих збірок цих захисників.

На екрані переглянули етюд Валерія Пузіка про село Теліжинці та відеозвернення до земляків від Олексія Скоробагатого.

Ведуча заходу звернула увагу присутніх на книжкову виставку «А на моїй землі іде війна…». Книги бібліотека отримала нещодавно від Українського інституту книги безкоштовно за державною програмою. Вони стануть в пригоді освітянам, працівникам культури під час проведення уроків історії, виховних заходів. Особливу увагу звернено на книги, в яких рядок за рядком розгортається реальна історія українських міст та його мешканців, про проблеми життєдіяльності міст, які почалися з перших днів повномаштабного вторгнення, про трагедії людей. Серед них: «Добрий вечір ми з України. Нескорений Миколаїв», «Ізюм. Зруйнований, але не скорений», «Місто герой Харків. 28 історій незламності», «Форпост Охтирка», «Один на один з ворогом: Логіка виживання в окупації». Книги написані очевидцями і становлять велику історичну цінність.

На завершення заходу працівники центрального будинку культури Зоя Ткачук та Ніла Лотишко виконали пісню «Сльози Перемоги».

Не пробачимо ворогу ніколи! Вистояли – переможемо!

Слава Україні! Героям Слава!

Переглядів: 16 | Додав: Світлана | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Нові надходження
Акція

Рекомендуємо
ознайомитись

Акція

Архів
записів

Акція

Наші партнери

Старосинявська громада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
УБА
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Конструктор сайтов - uCoz -->

Наша адреса:

смт Стара Синява вул. Грушевського, 61

тел. (03850)2-03-30

e-mail: bibliosinyava@i.ua

Сайт://sinyava-cbs.at.ua

Графік роботи:

Щоденно з 9:00 до 18:00

Неділя з 9:00 до 17:00

Вихідний – субота

Остання середа місяця – санітарний день

Вхід адмін