Старосинявська центральна бібліотека

  • Stormy coast

    Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut

  • Splash!

    Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut

Головна » 2024 » Январь » 22 » Година державності: «Україна соборна, моя гордість і слава»
16:49
Година державності: «Україна соборна, моя гордість і слава»

22 січня 2024 року в читальному залі комунального закладу «Старосинявська центральна бібліотека Старосинявської селищної ради» відбулася година державності «Україна соборна, моя гордість і слава», присвячена Дню Соборності України.

Ведуча заходу бібліотекар Олена Поліщук звернулась до присутніх:   «Сьогодні ми запрошуємо вас на щире слово та мудру бесіду з нагоди відзначення Дня Соборності! День Соборності – це нагадування про те, що сила нашої держави – в єдності українських земель. Ми пишаємося, що ми – українці, а наша Вітчизна – Україна, земля, дорога та мила серцю кожного із нас».

Користувачі бібліотеки для дітей Діана Сивопляс та Софія Сліпецька в українських вишиванках  прочитали рядки з поезії Валерії Кропівної «Соборна Україна».

Щороку 22 січня у день проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки Україна відзначає День Соборності. Офіційно це свято встановлено Указом Президента України «Про День соборності України» від 21 січня 1999 року.

Акт Злуки став історичним об’єднанням українських земель в одній державі. Він увінчав соборницькі прагнення українців обох частин України – Наддніпрянщини та Наддністрянщини. Це – основоположна віха для українського державотворення.

В залі прозвучав  Державний Гімн України.

Цей день увійшов до національного календаря як велике державне свято – День Соборності України. Ті вікопомні історичні події сформували підґрунтя для відродження незалежної соборної демократичної України та утвердження національної ідеї. У розмаїтті жовто-синіх знамен 22 січня 1990 року наші сучасники поєднали живим ланцюгом злуки Схід і Захід України.

Учасники заходу переглянули документальні кадри як відбувалися ці історичні події у фільмі «Злука. День Соборності України».

Українська незалежність понад 100 років тому зазнала поразки через більшовицьку окупацію з використанням методів “гібридної війни”: невизнання своїх військ на території Української народної республіки, створення маріонеткових псевдореспублік, підтримка антиукраїнських рухів. Сьогодні російська федерація як спадкоємиця більшовиків знову прагне знищити українську державність і окупувати нашу землю. Але нині ми монолітні у боротьбі проти ворога. І світ з нами.

Нині Україна продовжує боротьбу за незалежність і соборність. Тому соборність залишається на порядку денному національних завдань. Цілісність буде цілковито відновлена після того, як Україна звільнить усі території, захоплені ворогом.

Від імені всіх присутніх у залі ведуча Олена Поліщук подякувала всім воїнам, які захищають нас від ворога та боронять Україну. А перед тими, хто віддав своє життя закликала схилити голови та вшанувати хвилиною мовчання.

Від 2014 року Україна бореться за територіальну цілісність і соборність. Російський агресор тимчасово окупував окремі українські регіони. Але всі захоплені території обов’язково будуть звільнені і Україна буде цілісною. Соборність – мета Перемоги.

У заході взяли участь ті люди, яким не байдужа ця сторінка в історії України.

Про історичні події тих років в юридичному аспекті розповіла Оксана Куцоконь, головний юрист Летичівського бюро правової допомоги.

Свої думки та побажання присутнім висловили Юрій Кравчук,  депутат селищної ради, волонтер благодійного фонду «Волонтери Поділля» та

Любов Сердунич, поетеса, краєзнавиця, громадська діячка, членкиня Національної Спілки письменників України.  Також Любов Сердунич прочитала власні вірші, присвячені Дню Соборності України.

Перевірити свої знання з історії державотворення України учасники заходу змогли за допомогою вікторини «Чи добре ми знаємо прості істини?».

Соборність – це символ. Символ боротьби за волю. Порозуміння між людьми. І часточка надії і віри у майбутнє.

Пам‘ятаймо про незліченні жертви наших співвітчизників, покладені на вівтар незалежності, соборності, державності. Любов до землі, до рідного слова прирекли багатьох славних синів і дочок України на тюрми і поневіряння.

Віримо, що територіальна цілісність України, скріплена кров‘ю мільйонів незламних борців, навіки залишатиметься непорушною. Маємо бути свідомі того, що лише в єдності дій та соборності душ можемо досягти величної мети – побудови економічно й духовно багатої, вільної й демократичної України, якою пишатимуться наші нащадки.

Така думка прозвучала у піснях «Йшла до Бога Україна» та «Боже, Україну бережи…», які виконали працівники Старосинявського центрального будинку культури «Ритм» Анатолій Лотишко, Ніла Лотишко та Зоя Ткачук.

На завершення заходу до всіх присутніх звернувся перший заступник селищного голови Олександр Попик, який закликав не бути байдужими, завжди підтримувати один одного та невтомно допомагати Збройним Силам України.

Ведуча заходу запросила учасників ознайомитись з книжковою виставкою «Моя соборна Україна» та  взяти  участь у флешмобі «Ланцюг єднання».

Минуть роки, відлетять у вічність, прийдуть у світ нові покоління, але не згасне пам’ять про героїв-українців, які боролися і продовжують боротися за незалежність, цілісність, гідність і свободу нашої держави. Для кожного громадянина України настав час усвідомити себе повноцінним господарем своєї держави. І кому як не нам, українцям, зрозуміти одну просту річ – війна ніколи не наближає мир. То ж ми прагнемо перемоги для розвитку, процвітання України та добробуту українців. Бажаємо нам сили та волі, мудрості та наснаги для зміцнення власної держави на власній землі. Перемоги всім нам. Слава Україні! Героям Слава!

 

Переглядів: 27 | Додав: Світлана | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Нові надходження
Акція

Рекомендуємо
ознайомитись

Акція

Архів
записів

Акція

Наші партнери

Старосинявська громада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
УБА
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Конструктор сайтов - uCoz -->

Наша адреса:

смт Стара Синява вул. Грушевського, 61

тел. (03850)2-03-30

e-mail: bibliosinyava@i.ua

Сайт://sinyava-cbs.at.ua

Графік роботи:

Щоденно з 9:00 до 18:00

Неділя з 9:00 до 17:00

Вихідний – субота

Остання середа місяця – санітарний день

Вхід адмін