Старосинявська центральна бібліотека

  • Stormy coast

    Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut

  • Splash!

    Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut

Головна » 2018 » Январь » 29 » 100-річчю бою під Крутами присвячуємо…
16:32
100-річчю бою під Крутами присвячуємо…

29 січня 2018 року виповнюється 100-річчя бою під Крутами. Сьогодні в читальному залі відбулася година мужності «Вічну славу здобули в Україні біля Крут», в якому взяли участь заступник голови селищної ради Оксана Олександрівна Бондарчук; поетеса, краєзнавець, просвітниця Любов Андріївна Сердунич; учні 10-А та 10-Б класів Старосинявського НВК, педагог- організатор Катерина Андріївна Остраниця.

Цього дня у 1918 році назва невеликої станції, що розташована на Чернігівщині уздовж лінії Бахмач – Київ, ознаменувала відлік нового духовного злету нації, який уже протягом століття є національним символом для десятків поколінь борців за свободу та незалежність. 300 українських юнаків-добровольців виступили на захист Української Народної Республіки і прийняли на засніженому чернігівському полі нерівний бій із майже п’ятитисячною армією більшовиків. Основу українських добровольців складали бійці юнацької школи імені гетьмана Б. Хмельницького та студентського куреня імені Українських Січових Стрільців – переважно студенти Київського університету, Київського політехнічного інституту та учні старших класів київських гімназій. Подвиг українських юнаків під Крутами, що своєю кров’ю окропили святу землю в боротьбі за волю України, навічно залишиться в історії як символ національної честі. Вони – студенти, курсанти, школярі виявились у своєму патріотизмові вище за класові інтереси і, коли постала потреба, без вагань віддали молоде життя в ім’я волі свого народу. В масштабах всесвітньої історії ця битва зовсім невеличка. Вона не є зразком військового мистецтва. Просто це – символ нескореного духу нашої нації.

Ведуча заходу бібліотекар читального залу Оксана Вікторівна Шпак наголосила на тому, що сьогодні в бібліотеці організували урок мужності для того, щоб вшанувати пам’ять тих, хто віддав своє життя за свободу і незалежність нашої держави. 300 хлопчиків, майже дітей, пішли в безсмертя примо зі студентської аудиторії чи шкільного класу. Словами історичних документів, полум’яними рядками поетів, зворушливою музикою пісні ми хочемо розповісти про їхній подвиг. Оксана Вікторівна розповіла учням про ті буремні події, історію про 300 героїв, що загинули, захищаючи свою землю. Під час розповіді учні Старосинявського НВК декламували вірші про мужніх крутянців, серед яких вірш Павла Тичини «На Аскольдовій могилі…».

Всіх героїв, які поклали свої голови за волю та незалежність нашої держави вшанували хвилиною мовчання. Запалили свічку і у жалобі схилили голови, тому що вони згасли як зорі.

Бібліотекар звернулась до учнів із проханням завжди пам’ятати про наших героїв, що загинули під Крутами, і нехай їхня смерть буде прикладом, як потрібно любити свою Батьківщину та запросила присутніх переглянути відеофільм «Пам’яті Героїв Крут». Заступник голови селищної ради Оксана Олександрівна Бондарчук звернулась до молодого покоління із проханням бути справжніми патріотами своєї країни та завжди пам’ятати про тих, хто віддав своє життя за волю та незалежність нашої держави. Поетеса, краєзнавець, просвітниця Любов Андріївна Сердунич розповіла учням про нескореність духу нашої нації, про мужність крутянців, адже особисто відвідала місце бою під час проведення пам’ятних заходів по вшануванню Героїв Крут. Любов Андріївна зачитала свій власний вірш «Крути».

Бібліограф 1 категорії Раїса Іванівна Олійник ознайомила молодь із літературою по даній темі, яка представлена на книжковій виставці «Під Крутами пішли в безсмертя» і закликала пам’ятати патріотів-синів України.

На завершення заходу всі присутні, поклавши руку на серце, заспівали гімн України, згадавши про те, що тоді 100 років назад молоді юнаки ішли в останній бій зі словами на устах «Ще не вмерла Україна».

Крути ввійшли в історію України як символ національної честі. Ті, хто загинув у битві під Крутами назавжди залишаться в нашій пам’яті. Вони полягли, щоб ми сьогодні жили у вільній і незалежній Українській державі.

Переглядів: 526 | Додав: Світлана | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Нові надходження
Акція

Рекомендуємо
ознайомитись

Акція

Архів
записів

Акція

Наші партнери

Старосинявська громада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
УБА
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Старосинявська селищна рада
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Конструктор сайтов - uCoz -->

Наша адреса:

смт Стара Синява вул. Грушевського, 61

тел. (03850)2-03-30

e-mail: bibliosinyava@i.ua

Сайт://sinyava-cbs.at.ua

Графік роботи:

Щоденно з 9:00 до 18:00

Неділя з 9:00 до 17:00

Вихідний – субота

Остання середа місяця – санітарний день

Вхід адмін